spirulina
Algi z północno-zachodniego wybrzeża Islandii, zdrowie z głębi oceanu!
Ludzkość przez wieki wykorzystywała algi morskie na równi z dziką roślinnością lądową. W chińskich herbarzach z 2700 roku p.n.e. opisano rolę, jaką odgrywają algi w organizmie ludzkim. Algi morskie to ważny składnik znanej od dawna diety naturalnej, której działanie w wielu przypadkach udowodnione jest na podstawie dzisiejszej wiedzy...
Metale ciężkie w organizmie i algi w pożywieniu
Powszechnie wiadomo, że algi mogą wiązać się z metalami ciężkimi. Wiadomo również, że nawet niewielka ilość alg w pożywieniu pomoże naszym organizmom w temacie metali ciężkich, których spożycie wciąż wzrasta. Spożywamy np. ołów ze spalin w roślinach, które rosły przy drodze, a nawet kadm i rtęć w kiełkach nawożonych szlamem z oczyszczalni...
Dlaczego powinniśmy uzupełniać pożywienie algami morskimi i innymi suplementami diety?
Ponad połowa substancji mineralnych niezbędnych w organizmie człowieka zniknęło całkowicie lub uległo drastycznemu zmniejszeniu w ciągu ostatniego stulecia. Spowodowane jest to m.in. zatruciem i zakwaszeniem gleby, na której uprawiamy pożywienie dla nas i dla zwierząt. Niedobór substancji odżywczych w organizmie objawia się nieprawidłowościami w jego funkcjonowaniu...